luni, 28 aprilie 2014

La Pieptul Mamei Pământ (39)

Îmi îndrept frecvent  Atenția către un obiect drag mie ce este în permanență prezent pe masa mea de scris. Coralul Roșu este mai mult decât orice, simbolul Creativității. Este și simbolul Înțelepciunii, Iubirii, Pasiunii și Optimismului deopotrivă. Am ales să îți vorbesc astăzi despre această calitate cu care ne naștem toți, Creativitatea. Ce este această capacitate a noastră de a crea? Cum se declanșează? Cum se produce?

Creativitatea se află în “pachetul de bază de programe preinstalate” cu care ne naștem. Am ales această exprimare tehnică pentru că ne este foarte familiară de vreo douăzeci și ceva de ani încoace. Asemănarea dintre noi și calculator este mai mare decât ți-ai putea închipui pentru că l-am creat noi, “după chipul și asemănarea” noastră. Îți este cunoscută expresia. Da, sigur că da.

Așa am fost și noi creați, “după chipul și asemănarea” Creatorului. Logica elementară ne spune că dacă așa am fost creați înseamnă că avem toate Atributele Creatorului nostru. Este un Adevăr de care putem ține seama fără teama de a greși. Este dovedit și științific, dacă acest aspect este important pentru tine.

Creativitatea nostră este o calitate ce nu mai trebuie dovedită nimănui. Este axiomatică. Și-acum să răspundem la întrebările enumerate mai sus. Ce este această capacitate a noastră de a crea? Cum se declanșează? Cum se produce? Trebuie să spunem că, Creația nu este un fenomen static, definit, nu s-a încheiat și nu se va încheia niciodată. Creația nu este un substantiv ci un verb, un predicat. Eroarea de înțelegere vine tocmai din acest amănunt… gramatical. Așa cum s-a inventat verbul “a medita” (Meditația nu este acțiune decât în mințile recitatorilor de cursuri) așa s-a inventat și substantivul Creație. Că este intenționat sau nu pentru a ne induce mințile în eroare, nu știm și nici nu ne interesează o analiză, o cercetare în această direcție. Altceva merită întreaga noastră Atenție.

Creatorul experimentează permanent prin Întreaga Sa Creație. Creația și Creatorul sunt Una. Creația este Vie. Este Viață. Totul este Viu. Totul mustește de Viață. În Fizică i se spune Mișcare. O mască puerilă a definiției Vieții. Am înțeles asta din clasa a VII-a! Îți dai seama de implicații? Creația continuă prin toate elementele sale, iar noi, oamenii, suntem un astfel de element. Creația continuă prin toate speciile și elementele Firii Înconjurătoare. Creația continuă să se producă și prin fiecare dintre noi, fie că suntem conștienți de asta sau nu, fie că ne preocupă sau nu, fie că noi credem aceasta sau nu. Creativitatea este capacitatea noastră nelimitată de a crea. Doar noi putem, prin sistemele noastre de valori adaptate sau induse, să ne punem bariere. Ele nu există în realitate. Creativitatea noastră se declanșează din prima clipă a vieții noastre intrauterine și continuă până în clipa plecării din trup. Continuă apoi în alte planuri ale Creației. Nu se oprește nicio clipă, nici când dormim. Că doar avem o mulțime de visuri inspiratoare, nu? Nu-ți cer să mă crezi. Cercetează-te și vei afla singur(ă) dacă este așa sau nu. Creativitatea se produce permanent atât la stimuli externi cât și interni. Suntem creative și când preparăm o salată și când ne îmbrăcăm, când ne creștem copiii, când profesăm, când visăm cu ochii deschiși. Nu suntem roboți și nu ne plac muncile repetitive, tocmai pentru că nu sunt creative. Lucratul “la bandă” este o metodă jalnică de încercare de anihilare a Creativității. Vestea minunată este că această calitate a noastră nu poate fi anihilată nicicum, prin nicio metodă. Acesta este un secret ce s-a vrut tare bine păstrat doar că, fiind creativi(e), l-am descoperit. Intuiția noastră a funcționat și funcționează perfect.

Cred că cu acest subiect am deschis Cutia Pandorei. Te las să afli cât mai mult despre Creație și Creativitate și te aștept să împărtășim împreună.

Paul Buică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu